Eenzaamheid

Eenzaamheid is het gevoel van alleen zijn. Iemand voelt zich niet verbonden aan anderen en ervaart gevoelens van gemis, het er niet toe doen, leegte en verdriet. Eenzaamheid versterkt lichamelijke en psychische klachten. Soms is iemand echt alleen, en heeft hij of zij geen familie of vrienden. In andere gevallen voelt iemand zich alleen, en neemt hij geen initiatief om contact op te nemen met vrienden of familie.

Tips tegen eenzaamheid

Eenzaamheid betekent voor iedereen wat anders. U kunt zich eenzaam voelen als u mensen verloren hebt. Maar ook als u nog mensen om u heen heeft. Er zijn kleine stappen die u kunt zetten om uw contacten te verbeteren en weer een netwerk op te bouwen. Hieronder een aantal tips die komen van mensen bij wie ze hebben geholpen.

Buurthuis

Neem een kijkje bij een buurthuis bij u in de buurt. Vaak zijn daar mensen die ook behoefte hebben aan sociaal contact. Gezellig een kop koffie drinken en een praatje maken kan al enorm helpen om uit het sociaal isolement te komen.

Elkaar ontmoeten

Naast buurthuizen zijn er nog verschillende andere plekken in Almere waar u mensen vrijblijvend kunt ontmoeten of samen iets doen. Neem eens een kijkje, er zit vast een plekje bij waar u zich thuisvoelt.


Vrijwilligerswerk

Bent u nog lichamelijk fit en heeft u de behoefte om zich nuttig te voelen? Vrijwilligerswerk is de manier. Zo komt u onder de mensen en vaak geeft dit een gevoel van zin. Iets organiseren of u aansluiten bij een organisatie bij u in de buurt kan u en vele mensen helpen.

Vereniging

Het aansluiten bij een club is een grote stap, maar het kan veel plezier geven. Zoek in uw buurt naar een club of vereniging die u aanspreekt. En wie weet zit u binnenkort gezellig te kaarten, knutselen of biljarten.

Samen eten

Voor een klein bedrag kunt u aanschuiven voor een kop soep, een lekkere stamppot of zelfs een heel menu.

Gezelligheid krijgt u daarbij cadeau!

Stichting Oopoeh

Stichting OOPOEH helpt senioren aan meer beweging en gezelligheid door hen te koppelen aan een lieve oppashond in de buurt. Bekijk ons nieuwste filmpje om te zien hoe dat precies werkt!

De Schoor

Eenzaamheid gaat over het missen van betekenisvolle contacten en het gevoel ‘ertoe te doen’. Iedereen krijgt er in zijn/haar leven mee te maken, wanneer er iets verandert in bestaande patronen, ook wel life-events genaamd. Deze life-events kunnen zowel een negatief als een positief karakter hebben. Denk aan het verliezen van je baan, met pensioen gaan, verhuizen of bijvoorbeeld trouwen en kinderen krijgen. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring die bij het leven hoort en waarmee je (met behulp van anderen) om moet gaan. Je gaat opnieuw ontdekken wie je bent en wat jouw rol in het leven is.

Matchingwebsite

Als u het moeilijk vindt om buiten uw huis contact te leggen is een matchingsite een laagdrempelige oplossing. Via verschillende websites kunt u mensen zoeken die dezelfde interesses als u hebben. U kunt contactgegevens uitwisselen om elkaar in het echt te ontmoeten of online chatten.

Samen eropuit

Alleen doet u het misschien niet eens, samen is vaak gezelliger: een uitstapje maken.

Er zijn verschillende initiatieven in Almere die het mogelijk maken dat u tegen een vergoeding eropuit kunt.

En... voor iedereen zit er wel iets bij!

Bel de Luisterlijn

Voor een luisterend oor en een goed gesprek per telefoon, 24 uur per dag.

Home, terug